De elektrische sigaret, alles wat je moet weten!

Ben jij de stinkende rook, hoge kosten en de schadelijke stoffen van tabak ook zo verschrikkelijk zat? Wil je nu eindelijk wel eens af van die voortdurende aanslag op je longen door teer, koolmonoxide en de vele andere schadelijke stoffen die in tabak zitten?  Stap nu over op het elektronisch roken met de elektrische sigaret. Wil je liever eerst wat meer weten over deze elektrische sigaret? In dit artikel wil ik graag wat meer vertellen over de elektronische sigaret. Ik zal dieper ingaan op de oorsprong, verschillende soorten, ingebruikname, onderhoud en werking van deze apparaten.

Het ontstaan van de esigaret

Het allereerste concept van de elektrische sigaret stamt uit het jaar 1963 toen uitvinder Herber A. Gilbert een patent vastlegde voor een elektrische sigaret. Het patent van Gilbert beschreef de elektrische sigaret als een tabakvrije sigaret, door de brandende tabak te vervangen voor een verwarm element welke vervolgens nicotine vloeistof verwarmt en damp aanmaakt. Helaas is het ontwerp van Gilbert nooit in productie gegaan. Gelukkig kwam Chemicus Hon Lik met daadwerkelijke prototypen voor de elektrische sigaret. De elektronische sigaret is oorspronkelijk uitgevonden in China, waar  Hon Lik in 2003 zijn eerste esigaret fabriceerden en vanaf 2005 de eerste e-sigaret  al in de winkel lag. Nederland kreeg vanaf 2007 met het nieuwe roken te maken toen de e-sigaretten van Supersmokerclub, E-smoking hier in de winkels lagen. Momenteel is er veel veranderd sinds de komst van de eerste exemplaren esigaretten in Nederland. De technologie voor elektronisch roken verbeterde snel en het aantal e-rokers groeide flink.  Geschat wordt dat er momenteel 250.000 e-rokers in Nederland zijn en dit aantal groeit dagelijks.

Eerste elektrische sigaret

Elektrische sigaret de verschillende soorten

Er zijn 3 verschillende soorten elektrische sigaretten

  • De ‘wegwerp’ e-sigaret; voor de beginner; lijkt vaak op de gewone tabaksigaret.
  • De navulbare e-sigaret; voor de gemiddelde damper; met navul cartridges welke makkelijk te vervangen zijn.
  • De ‘eGo’ e-sigaret; voor de meer gevorderde damper; aparte batterij, losse verdamper (clearomizer) en hervulbaar eliquid reservoir.

Hierover later meer!