Stoppen met roken?

Rook jij regelmatig en zou je graag willen stoppen met roken? Dan is dit jouw kans! Lees de 10 belangrijkste tips die jou helpen bij het stoppen met deze slecht gewoonte!

 

stoppen met roken

Tip 1. Maak een plan van aanpak

In 1 keer totaal stoppen met roken is heel erg moeilijk. Je zal waarschijnlijk heel snel terugvallen als je op deze manier wilt stoppen met roken. Daarom is het verstandig om een “plan van aanpak” te maken zoals bij de opzet van een nieuw bedrijf. Wanneer je succesvol wilt zijn moet je alles goed inplannen! In dit plan van aanpak moet minimaal de huidige situatie beschreven worden. Vraag jezelf af hoeveel je nu rookt, op welke momenten, wat dit jouw kost etc. Hiernaast noteer je in het plan van aanpak ook je toekomstige doelen. Om maar even een voorbeeld te geven: stel dat je nu 15 sigaret per dag rookt, dien je een doelstelling in jouw plan op te nemen om dit terug te brengen naar 10 sigaretten per dag. En bouw zo verder af met een 2e doelstelling.

Tip 2. Verander je denkwijze

Rook je alleen op bepaalde momenten? Is dit moment gekoppeld aan het genot van een sigaret? Hierbij te denken aan een sigaret tijdens een heerlijke bak koffie, of na het eten, of tijdens een biertje of glaasje wijn. Al deze momenten heb jij zelf gekoppeld in je hoofd als rookmoment. Stoppen met roken begint bij de verandering van deze denkwijze. Tip 1 is dan ook om al deze momenten op te schrijven, vervolgens elk moment die jij gekoppeld hebt aan roken te koppelen aan iets anders wat je lekker of leuk vindt. Je kan dus bijvoorbeeld je kop koffie combineren met een heerlijke bastogne koek i.p.v. een sigaret. Na het eten kan je kiezen om de krant te lezen i.p.v. een sigaret op te steken. Het belangrijkste is dat je de momenten herkent en ze bewust gaat koppelen aan andere leuke dingen of momenten i.p.v. roken.

Tip 3. Prik een datum en tref voorbereidingen

Het startmoment is zeer belangrijk, dit is het punt waarop je bepaalt dat je daadwerkelijk gaat stoppen. Dat kan over een dag, een week of misschien wel een maand zijn. Belangrijkste is dat je deze datum vast legt. Nadat je een datum geprikt hebt is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Stel je familie en vrienden hiervan op de hoogte zodat ze jou kunnen steunen in dit proces.  Verwijder alle asbakken, aanstekers en rookwaren uit jouw huis, je auto en je werkplek. Schaf een elektrische sigaret om het gevoel van roken te blijven ervaren zonder de nadelige gevolgen hiervan. Schaf eventueel ook nicotinepleisters en kauwgom aan. Kortom, zorg dat je alle voorbereidingen hebt getroffen voordat jouw datum van stoppen aanbreekt zodat je met een schone lei kunt beginnen.

Tip 4. Geef niet toe!

Alle voorbereidingen zijn getroffen je bent goed voorbereid het is nu tijd om daadwerkelijk te stoppen. En ja als de stap eenmaal gezet is dan wordt het pas moeilijk want wat doe je op de momenten dat je zwak bent en toch een sigaret wil opsteken? Volhouden!!! het belangrijkste is dat je niet toegeeft Zorg dat je altijd iets omhanden hebt om je af te leiden op de moeilijkere momenten. Tip 4 is dan ook om te zorgen dat je iets omhanden hebt dit kan een kruiswoordpuzzel zijn of een ander bezigheid die ervoor zorgt dat jij niet continue denkt aan een sigaret!

Tip 5. Doe het samen

Wanneer je gezamenlijk met iemand anders gaat stoppen met roken, is de kans groter dat je het volhoudt. Dit komt omdat je naast jezelf, ook iemand anders niet wil teleurstellen. Je kan het zien als een extra stok achter de deur. Daarnaast heb je iemand om mee te sparren, jullie doorlopen namelijk dezelfde stappen.

Tip 6. Zoek de nodige afleiding

Door de nodige afleiding, zal je in je hoofd minder bezig zijn met roken. Afleiding kan ook voortijdig ingepland worden. Hierbij kan gedacht worden aan sociale momenten, sportmomenten of werk.

Tip 7. Bereid je voor op moeilijke momenten

Er zullen, helaas en ongetwijfeld, momenten komen waarbij de drang naar een sigaret groot zijn. Door jezelf hierop voor te bereiden en bedenken hoe je in dit soort situaties kan handelen, kan het op dit soort momenten wellicht makkelijker worden om de drang te weerstaan.

Tip 8. Ontspan waar je kan

Ontspanning is naast een afleiding ook een manier om een gezonde mindset te creëren. Met een gezonde mindset is het makkelijker om moeilijke momenten te weerstaan of met een positieve instelling verder te gaan.

Tip 9. Drink veel water

Water drinken helpt bij het stoppen met roken. Naast de detox functie helpt het ook als gezonde vervanger. In plaats van een sigaret opsteken, kan er ook een glas water worden gedronken.

Tip 10. Eet gezond

Een gezonde levensstijl draagt bij aan een gezondere mindset en meer positiviteit. Door de juiste maaltijden te nuttigen, wordt het makkelijker om vol te houden.